RAKITNICA - Bosnia And Herzegovina

Čovjek je porobljavajući prirodu zaboravio da mu je ona majka, a ne zla maćeha
None are more enslaved than those who falsely believe they are free ~ Goethe


Thursday, February 24, 2011

Ko još uvijek sumnja da mi i Zemlja nismo centar svemira, nek više ne sumnja


Sliku je načinila svemirska sonda Galileo na putu prema Jupiteru, sa udaljenosti od preko 3 miliona kilometara. Poluprečnik Zemlje je 6700 kilometara a Mjeseca oko 1700 kilometara.
Pogledajte samo tu beskrajnu pustoš okolo. A samo nas tanak sloj atmosfere u kojoj plove oblaci dijeli od nje. Čudo usred pustoši svemira, kojeg većina stanovnika planeta nije ni svjesna. Života na planeti još može biti 500 miliona godina, koliko ga je vremenski bilo i dosad.
The Earth's increasing surface temperature will accelerate the inorganic CO2 cycle, reducing its concentration to levels lethally low for plants (10 ppm for C4 photosynthesis) in approximately 500 million to 900 million years. At 60 degrees Celsius (140 degrees Fahrenheit), water becomes a major constituent of the atmosphere.

Monday, February 21, 2011

Najzad otkrivena mitska Atlantida !?

Mitovi ko mitovi, ali ovo je bitno za nas i našu budućnost:
Topljenjem lednika na britanskim otocima nivo mora je porastao za 2,5 metara.

Šteta prije toliko godina? Nikakva. Prije 20 000 godina lednici su dosezali sve do lokacije Stonehendga. Navodno kružno segmentirani oblici kopna mitske Atlantide su samo asocijacija na oblik spomenika Stonehendge.
Platonova navođenje godine o potonuću Atlantide u more od prije otprilike 12 000 godina se u stvari može odnositi na pojavu morskih prolaza kroz do tada kompaktni ledeni blok.

With such understanding we will be able to better predict ice losses in Greenland and Antarctica. 

"In our next phase of work we hope to really tighten up on the timing and rates of retreat in more detail, by dropping tethered corers from a ship to extract seafloor sediments that can be radiocarbon dated, Professor Chris Clark, from the University of Sheffield´s Department of Geography, said"

Rakitnica: Jel baš tako bilo, ili nije, treba ipak malo da sačekamo, da se provjeri. Sagrađena od zlata, srebra i bronze?. Eh... jedino ako je led bio srebro, a bilo ga je bogami i za izvoza.

Wednesday, February 16, 2011

Maraton Kroz Kanjon Rakitnice, April 2011





Prva dama SAD također poručuje: Lets move.

Ugrožen i najveći vodopad na rijeci Uni !


Ljepota slapa umanjena, jer je s jedne strane voda "pobjegla" i ostavila gole sedrene naslage.
Božo Reljić, 86-godišnji mještanin, ne pamti da je ikada martinbrodski slap ostao bez vode. Ovo nikada nije bilo, voda je uvijek išla cijelom širinom slapa, a vidite sada, ovdje su sedre gole - kaže Reljić.

Rakitnica: Jupiiiiii ! Sad se može graditi hidroelektrana Rmanj na Uncu, koju je zagovarao i BRANIO niko drugi do visoko rangirani federalni funkcioner ministartva turizma i zaštite okoliša iz SDA te ondašnja ministrica tog ministrastva iz HDZ!!!. Sve se znači može kad se braća i sestre slože! Da, isti onaj funkcioner koji je tražio dijalog i izjašnjavanje o izgradnji brana i na Rakitnici, jer je nove brane na Neretvi već smatrao završenim i naplaćenim poslom.

Kraške rijeke Una, Neretva sa pritokama su same po sebi svjetska čuda jer ako priroda nema svijesti one ne bi mogle postojati ni na koji način, radi propusne podloge kojom teku. Jedini način njihovog opstanka je da same zatvraju nastale pukotine !. Kako to rade nauci nije još poznato, ali korištena tehnika je slična sa vašom kožom, ona je također porozna ali ipak zadržava 75% vode, koliki je procenat od težine vašeg kožom obmotanog tijela UNUTRA. Ali ne zadugo jer se u svom neprekidnom radu koža zamara i troši i zamjenjuje je nova koža. Onog momenta kad kod kraške rijeke prestane ovo vječno čudo samozacjeljenja , nastaju rupe i ponori čija su posljedica ove ružne sedrene naslage na suhom dijelu korita.

I pored svega ovoga, sad bi se neki korumpirani ministri okoliša u ovakvom okruženju još igrali izgradnje brana umjesto da štite ove svjetske fenomene i rade na njihovoj turističkoj promociji kao na Plitvicama. Ipak, mora i obale ima na milione kilometara širom svijeta,a koliko ima ukupno ovakvih kraških vodopada na svijetu? Da li je skuplje ono čega ima puno ili malo? Kako bilo da bilo, sad je ugrožavanje pitke vode krivično djelo a i nedavno zabranjeno međunarodnom konvencijom, pa izvolte gospodo. Ostali, pogledajte koliko miliona ljudi da ne kažem milijardi na svijetu pati od žeđi, a vi se zajebavate sa pitkom vodom koja vam teče pred nosom.

Friday, February 11, 2011

I endemske vrste riba Neretve pred izumiranjem



Bože, nemoj im oprostiti, jer znaju šta rade (Isusova parafraza):

Čim izumru ribe odmah na izgradnju brana, jer je uzvodnim tokom Neretve Dodik već krenuo sa pripremama.

O gornjem toku Neretve ovdje.

Novo !: Jučer sam gledao na TV reklamu za Samsungov najnoviji izum: Veš mašine sa jonima srebra ! Usput, isti princip kaže spot, možete kupiti i u Samsungovim frižiderima, klima uređajima i cijelom vašem skorojevićkom kućanstvu koje naprosto ludi za najnovijim izumima. Ono što se namjerno ne objašnjava u reklami je da je srebro teški metal ! Šta rade seljaci sa veš mašinama u slivu Rakitnice? Pa normalno, bacaju je u Rakitnicu, neće valjda plaćati odvoz smeća. Šta radi Rakitnica sa veš mašinom? Nosi je prema Neretvi, šta bi drugo. Šta to rade teški metali sa živim svijetom? Ne znaju ni perjanice naučnog progresa, pogledaj članak Erin Brockovich u Sarajevu. Da ne bismo ispali prepametni, a šta radi Bog sa srebrom? Bacio ga je ko i prokletog šejtana duboko pod zemlju, da nikad iz nje ne izađe. Eto takav je njegov božanski plan. A Bog valjda najbolje zna šta je bilo i šta će biti.

Rakitnica: Dakle, sadimo tikve sa šejtanom i čekamo da nikne sjeme zla. A niknuće, sigurno. I to uskoro. Jebo li ih Samsung. Bosna a pogotovo Hercegovina imaju stijensku podlogu među najporoznijim na svijetu (klikni sliku ispod). Rakitnica i Neretva su matematički vjerovatne kao i saharske rijeke, jer su sa gotovo istim geološkim sastavom podloge. Ali božijom voljom ili čudom prirode ipak postoje. A dokle će, ne zna se. A brane? Nek ih prave u Sahari. Ima i tamo korumpiranih režima. Ali nema vode ! Pa šta, nema ni u Bosni piramida, pa smo ih napravili. Koliko hoćeš. Jer, ko zna zna.

Monday, February 07, 2011

Ne postoji nikakvo globalno zatopljavanje ?


Pogledajte bar 100 godina unazad, provjerite vlastitim očima. Počinje 1984 godine sa zimskom olimpijadom u Sarajevu. Moj lični doživljaj je isti. Nakon sto godina bezbrižnog zagrijavanja okeana, đavo je najzad došao po svoje.


Čak i kada bi se sutra probudili u kamenom dobu, temperatura bi nastavila da raste ! Dakle, ne zavisi od čovjekovih aktivnosti !. Više ne radi velike termičke inercije Zemlje ali je zavisila prethodnih sto i više godina. Prethodni klimatski modeli nisu uzimali u obzir djelovanje aerosola. Sa njima ukalkulisanim je klimatska budućnost Zemlje dosta neizvjesnija, kako pokazuje najnovije istraživanje. Da biće i padavina, ali pogledajte gdje: Na Okean,