RAKITNICA - Bosnia And Herzegovina

Čovjek je porobljavajući prirodu zaboravio da mu je ona majka, a ne zla maćeha
None are more enslaved than those who falsely believe they are free ~ Goethe


Friday, August 04, 2006

NOVOSTI

06.09.2006
Otvoreno: Mi ne znamo šta radimo.
Dokazi iz antartičkog leda pokazuju da je globalno zagrijavanje najveće od postanka modernog čovjeka, nekih 800 000 godina unazad!.
Carbon dioxide levels have risen 30 ppm in the past 17 years - an increase that used to take 1,000 years!
Bušenjem antartičkog leda je konstatovano da je nivo ugljendioksida koji stvara globalni efekt staklenika i radikalno mijenja globalnu klimu povećan za 30 podioka za samo proteklih 17 godina.
Prirodi je potrebno 1000 godina da to učini, ako uopće to treba da učini u ovom periodu.!
Dalje metan, koji je još opasniji za klimatske promjene je povećan u proteklih 200 godina za 300 posto!.
A metan utiče na globalno zagrijavanje sa otprilike 20%.
Dakle prirodni klimatski ritmovi su ubrazani 60 puta i to ćemo morati osjećatii na brzim klimatskim promjenama u svojoj okolini. Koje će u budučnosti dostići katastrofalne razmjere.

23.08.2006
Područje rijeke Une postaje nacionalni park!.





22.08.2006
Rakitnica je prostornim planom Kantona Sarajeva 2003 -2023 predviđena za prirodni rezervat.
NIJE NACIONALNI PARK, kao na primjer Igman ili Bjelašnica..
Prirodni rezervat: Zemljišno područje koje je zaštićeno i kojim se upravlja da bi se očuvala određena vrsta staništa i njegova flora i fauna koje su često rijetke ili ugrožene.

22.08.2006
Fenomenalni Kanjon Jaseničke Bijele, planina Prenj.










12.08.2006
Na Federalnoj televiziji prikazan dokumentarni film o prolasku kanjona Rakitnice !
Pravi vatromet boja i oblika.

Autor Dino Kasalo nas je obradovao fenomenalnim filmom iz najnepristupačnijeg dijela kanjona. Naročito dojmljivo i upečatljivo djeluju izjave učesnika iz expedicije godine 1956.Najzad se je pojavio dokumentarni film o kome svi pričaju i koga svi traže . Nadam se, ne i posljednji o Rakitnici. Čestitamo.

10.08.2006
EKSKLUZIVNO !

Trojanski rat u Daorsonu kod Stoca?
Meksički naučnik Roberto Salinas Price svojom najnovijom knjigom: Homerova šaputanja, strpljivo idući tragom grčkog epa ILIJADE otkriva središte jedne sjajne antičke civilizacije na lokaciji megalitske Ilirske utvrde Daorson u Ošanićima pored Stoca.
Civilizacije koja se moguće protezala između Šibenskog i Boko-Kotorskog zaliva, a po geografskoj širini od Visa sve do Sarajeva. Civilizacije koja je bila jedna od nekolicine svjetski najvažnijih u 13 stoljeću prije nove ere !. Uz bok Hetitskoj civilizaciji na području današnje Anadolije, zatim Mikenskoj, Minojskoj u Grčkoj i naravno veličanstvenoj Egipatskoj.

Trojanski ratovi su se vodili na tlu Bosne i Hercegovine kaže Salinas Price, a ne u Maloj Aziji kako tvrdi oficijelna arheologija. Siguran sam da će mišljenja biti podijeljena i da će to izazvati buru rasprava i veliku medijsku pažnju. Ipak, definitivan odgovor može dati samo veća pažnja države BiH na zaštiti našeg nasljeđa i stručni timovi koji će na terenu naći potrebne naučne dokaze kojim će potkrijepiti ili opovrgnuti ovu hipotezu.
Usput, zvanična priča da je Šliman otkrio Troju nije tačna ! Provjerite sami.
Tu doslovce piše da doduše zlatna posmrtna maska nije Agamemnonova ali lijepo zvuči da jeste ! ! Mašala. A bez kralja Agamemnona nema ni Troje tamo gdje tvrde. Trenutno, arheološka nauka nije uopšte sigurna u postojanje Trojanskog rata, ali je izgleda sigurna da Šliman nije pronašao Troju nego kraljevstvo Wilusa, na što upučuju Hetitski zapisi.

Uporedimo za kraj oblike Minojske grnčarije stare nekih 4000 godina i onu sa Butmira kod Sarajeva, STARIJU OD NJE svega nekoliko hiljada godina. Isti spiralni motiv možete vidjeti i danas nakonon "svega" 6000 godina na stećku ispod, mada niko sigurno ne zna odakle on tu i šta predstavlja, mada vjerovatno stoljećima prethodi Miltonovom Drvetu života spomenutom u članku o zaštiti kulturnog nasljeđa.Aferim, jest da me neće podržati profesionalni omalovažavači svega domačeg sa naše grbače, i uvoznici kvalitetne vode Jamnice, ali evo pa uporedite sami. Kazaćete: Naravno ovo ne može istina. A zašto ne može? Evo primjera: Prije 2 mjeseca otkrivena je Ilirska megalitska građevina na Mljetu. Čini mi se baš na jednoj od lokacija o kojim govori Salinas Price u svojim najnovijim šaputanjima.
Grčki novac je pronalažen i na obodu kanjona Rakitnice u Umoljanima i Bjelimićima !.




Ali ukoliko je ovo sa Trojom u BiH zaista tačno , onda svaka nam čast. Pa mi smo dakle, bez ikakve sumnje, svjetski rekorderi svih vremena u broju ratova, sukoba, pustošenja i uništavanja. Jer naši preci Trojanci, pa ratnička Ilirska plemena, Rimske osvajače, dodaj Kelte, Hune i ostale pljačkaše u prolazu i seobama, Slavene, ratoborne Bogumile kojima su međusobni sukobi i ratovi sa komšijama bili nacionalni sport, pa ratovi sa Turskom, zatim za Turski račun protiv Austrije, pa onda protiv Austrije, naposljetku pod Austrijom za njen račun, naravno neizbježni Prvi i Drugi svjetski rat (kako to da nas maši, pa Prvi je upravo i počeo kod nas, a predsjednik Kenedi se je napajao iz tog istorijskog vrela kad je svijet bio na ivici nuklearnog rata na Kubi), i konačno zadnja četverogodišnja istrebljivačka epopeja godine 1992. Ne računam tu u međuvremenu brojne krize, unutrašnje sukobe i tjeranja, hajke, pobune, hajdučije svake vrste, ustanke, urote, revolucije, atentate itd. ko to samo da pobroji, jel' se slažete.

I JOŠ SE NAKON SVEGA TOGA, I TO SVE U IME BOGA, SASVIM NE ISPUCASMO. JOŠ MI IMAMO U REZERVI DOSTA PLANOVA I ELANA ZA NOVA, NAJNOVIJA OSLOBAĐANJA, samo više nije bitno od koga i za koga, BITNO JE SAMO DA SE RATUJE, JEL TAKO. PA IZBORI KUCAJU NA VRATA. NAJRATOBORNIJI, TJ ONI KOJI SE NAJVIŠE OBOGATIŠE U ZADNJEM SUKOBU, A BILI SU PRIJE TOGA FRONTALNI KOKUZI, SU NA SVIM IZBORNIM LISTAMA I NASLOVNICAMA. Preostaje da to još samo formalno potvrdimo na izborima, pa sevdahu i rahatluku nikad kraja nema dok Fazila mezetluke sprema.

E, pa svaka nam čast. Da citiram pokojnog Minimaksa: Od našeg čovjeka većega ludaka nema. Nejma, nema,neima.
Ali, možda ćemo se ipak dozvati pameti. Evo Poljska će nam upravo saznajem (gdje smo još prije 20 i kusur godina lumpovali za jednu črvenu) velikodušno dozvoliti tranzit kroz Poljsku teritoriju(stoci se također ne izdaje tranzitna viza kroz Poljsku?), pod uslovom da imamo urednu vizu za neku od susjednih Evropskih država: Češku, Slovačku, Litvaniju, Litaniju itd. Ali kakva nam korist od tog kad nam prosječan lični dohodak više nije dovoljan
ni da platimo za tu vizu, a kamo li šta drugo ?.
E, PA SVAKA NAM ČAST. JEBALI SMO SVIM BUDALAMA MATER. DOKAŽIMO TO PONOVO NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA. GLASAJMO OPET ZA (NAŠE) SLJEDEĆE NAJTEŽE 4 GODINE. AFERIM. Jer što reče Meša:
U ovoj zemlji svakih 50 godina nastupi čudan vakat, kad pametni zašute, budale progovore, a neka se sirotinja se naglo obogati. Pa da i ja sukladno tome zašutim.

10.08.2006
Blogeri i Internet aktivisti izbacili kandidata za Senatora Liebermana iz izborne utrke !.
Pa šta, upitaćete. Sentor ovaj il Senator onaj, kakve to ima veze sa brdovitim Balkanom?
Pa ima veze. Senator Lieberman je bio kandidat za podpredsjednika SAD na izborima godine 2004. Dakle mogao je da bude izabran i za predsjednika SAD na izborima godine 2008, da je sada izabran za senatora. Moćan TV i medijski lobi bio je iza tog njegovog izbora, a na putu mu je stajala samo šačica pojedinaca koji nisu vjerovali u njegove predizborne floskule. I čudo se je desilo. Ujedinili su se i zahvaljući medijskoj snazi Interneta i malih blogova kao što je ne budi upoređivano ovaj ovdje, pobijedili moćnu i superbogatu propagandnu mašineriju Senatora Liebermana i njegovog projevrejskog lobija.
E , a kakve to veze ima sa Bosnom? Pa i nema neke velike. Ali jednog dana kad Internet zaživi u velikom broju BiH populacije, isto će se dešavati i ovdje. Ima li još nekakve veze? Ima . Gospodin Lieberman je po svaku cijenu (iako član rivalske stranke) podupirao Predsjednika Buša u ratu u Iraku i gaženju ljudskih prava. U svakom slučaju, nije očekivao ovakav protivudarac i možda veliki planovi o novim ratovima će sada biti odloženi, a postojeći nakon izbora godine 2008, vjerovatno zaustavljeni po kratkom postupku.
A to otvara perspektive miru svugdje u svijetu , pa i ovdje kod nas. Jer ne zaboravimo, tlo je ovdje kod nas još uvijek trusno.
I na kraju blogiranje otvara nadu svim ekološkim aktivistima da će jednog dana i oni pobijediti. Jer milioni udruženih i uvezanih blogera su izgleda postali respektabilna snaga, o kojoj će se ubuduće voditi mnogo više računa. I nek naši domaći lobiji za ekološke katastrofe prime ovo k znanju. Eto vidite da ima veze sa nama.

09.08.2006


Na mjestu zvanom 7 mlinova pored sela Umoljani se akcijom općine Trnovo obnavljaju stari mlinovi. Za svaku pohvalu, ali dok to ne bude završeno , ostaje vam da gledate iste takve na rijeci Plivi pored Jajca.
Ovako su mlinovi pored Jajca izgledali godine 1926:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home