RAKITNICA - Bosnia And Herzegovina

Čovjek je porobljavajući prirodu zaboravio da mu je ona majka, a ne zla maćeha
None are more enslaved than those who falsely believe they are free ~ Goethe


Saturday, August 05, 2006

Piramide u Turskoj !

Tačnije u Bogazkaleu.
Ne baš prave piramide nego recimo krnje, ali nešto za što bi se tokom iskopavanja sa dna moglo pretpostaviti da je piramida.
Riječ je o zidu dugačkom 250m i visokom 15 metara. Naravno u Visokom eminentni stručnjaci tvrde da je nemoguće da na dnu brda postoji npr jedna ovakva kosina dugačka 250m i to bar iz 13 stoljeća PNE kao i ova ovdje. Nadam se da će ih ovaj primjer razuvjeriti, ali to naravno nije ni definitivan dokaz u prilog suparničke strane.
Da ovo nije nikakva zajebancija evo vam još jedan dokaz:
Na obližnjem lokalitetu (nije riječ o Visokom nego Turskoj) nalazi se isto tako stara Sfinga. Mašala. Stručnajci će vrisnuti to je laž. Kako u Turskoj mogu biti sfinge kad one historijski i vremenski pripadaju samo Egiptu! Dakle, u najboljem slučaju neki skupljač starina je to donio iz Egipta i tačka. Nažalost, nije riječ o tome. Ova sfinga kao i prethodna krnja piramida stoje netaknuti na svom mjestu najmanje nekih 3300 godina. Aferim.Kud mi to nismo imali pa da sve sjebemo u ime religioznog čistunstva. Usput, ti "zli Turci" koji nama što prije njih nismo imali ništa uništiše kad dođoše ama baš sve, ne uništiše ovo malo čudo kod sebe?. Neki drznik bi se usudio reči da su za razliku od nas tolerantni prema drugačijim kulturama. Naravoučenije: Ne dostiže se tolerancija predizbornim lecima i izjavama nego između ostalog i čuvanjem spomenika nacionalne kulture i kulture uopće u jednom dužem vremenskom periodu. Našim dušebriznicima koji iz državnog proračuna BiH putuju na svjetsko prvenstvo privatnim avionom da navijaju za drugu državu ( sa jednostavnim TV obrazloženjem šta koga briga šta on radi) ili putuju u Lurd ili Meku novcem nas poreskih obaveznika radi SVOG ličnog duhovnog usavršavanja, a ne daju naše pare za rad našeg Zemaljskog muzeja, jednog od Evropskih hramova kulture ili naše narodne bibilioteke svaka čast. Pa evo, neka cijeli svijet zna za njih i njihova (ne)djela. Uskoro će se ako bogda pojaviti i određena imena i prezimena koja se kriju iza toga. O paljenju, uništavanju i pljačkanju objekata od izuzetne kulturne i (h)istorijske važnosti od strane tih istih ljudi tokom prošlog rata da i ne govorimo. To je samo nastavak iste te politike drugim sredstvima.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home