RAKITNICA - Bosnia And Herzegovina

Čovjek je porobljavajući prirodu zaboravio da mu je ona majka, a ne zla maćeha
None are more enslaved than those who falsely believe they are free ~ Goethe


Wednesday, February 16, 2011

Ugrožen i najveći vodopad na rijeci Uni !


Ljepota slapa umanjena, jer je s jedne strane voda "pobjegla" i ostavila gole sedrene naslage.
Božo Reljić, 86-godišnji mještanin, ne pamti da je ikada martinbrodski slap ostao bez vode. Ovo nikada nije bilo, voda je uvijek išla cijelom širinom slapa, a vidite sada, ovdje su sedre gole - kaže Reljić.

Rakitnica: Jupiiiiii ! Sad se može graditi hidroelektrana Rmanj na Uncu, koju je zagovarao i BRANIO niko drugi do visoko rangirani federalni funkcioner ministartva turizma i zaštite okoliša iz SDA te ondašnja ministrica tog ministrastva iz HDZ!!!. Sve se znači može kad se braća i sestre slože! Da, isti onaj funkcioner koji je tražio dijalog i izjašnjavanje o izgradnji brana i na Rakitnici, jer je nove brane na Neretvi već smatrao završenim i naplaćenim poslom.

Kraške rijeke Una, Neretva sa pritokama su same po sebi svjetska čuda jer ako priroda nema svijesti one ne bi mogle postojati ni na koji način, radi propusne podloge kojom teku. Jedini način njihovog opstanka je da same zatvraju nastale pukotine !. Kako to rade nauci nije još poznato, ali korištena tehnika je slična sa vašom kožom, ona je također porozna ali ipak zadržava 75% vode, koliki je procenat od težine vašeg kožom obmotanog tijela UNUTRA. Ali ne zadugo jer se u svom neprekidnom radu koža zamara i troši i zamjenjuje je nova koža. Onog momenta kad kod kraške rijeke prestane ovo vječno čudo samozacjeljenja , nastaju rupe i ponori čija su posljedica ove ružne sedrene naslage na suhom dijelu korita.

I pored svega ovoga, sad bi se neki korumpirani ministri okoliša u ovakvom okruženju još igrali izgradnje brana umjesto da štite ove svjetske fenomene i rade na njihovoj turističkoj promociji kao na Plitvicama. Ipak, mora i obale ima na milione kilometara širom svijeta,a koliko ima ukupno ovakvih kraških vodopada na svijetu? Da li je skuplje ono čega ima puno ili malo? Kako bilo da bilo, sad je ugrožavanje pitke vode krivično djelo a i nedavno zabranjeno međunarodnom konvencijom, pa izvolte gospodo. Ostali, pogledajte koliko miliona ljudi da ne kažem milijardi na svijetu pati od žeđi, a vi se zajebavate sa pitkom vodom koja vam teče pred nosom.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home