RAKITNICA - Bosnia And Herzegovina

Čovjek je porobljavajući prirodu zaboravio da mu je ona majka, a ne zla maćeha
None are more enslaved than those who falsely believe they are free ~ Goethe


Wednesday, March 16, 2011

Veljače u Ožujku, spremajte se za Travanj


Na slici u drugom planu je predio Kanjona Rakitnice zvan Veljače, snimljen početkom Ožujka. Naziv tog predjela Veljače je star bar 500 godina, pa nije pomodan kako možete pomisliti.

Spremajte se za Travanj, kad je tradicionalni prolazak kroz Kanjon. Zašto baš u Travnju? Pa samo vam ime govori: Gotovo sav put je po travi. Govori narodnim jezikom pa da razumiješ svijet oko sebe. Nažalost, naziv istog mjeseca April vam neće baš ništa reči. Onaj vrh Visočice blizanac Džamije , skroz u pozadini slike, se zove Ljeljen. Čudno ime jer ne znači ništa? Nije tačno !.
Stariji je od naziva blizanca Džamije, jer na starobosankom jeziku i to najmanje 500 godina, LJeljen znači Jelen. Ti udaljeni vrhovi su bili tradicionalni orjentiri za kretanje nekadašnjih nomada i njihovih stada.
I ne samo to nego i duhovni vodiči. Jelenovi atributi su: čistoća, svjetlost i ponovno rađanje
. Dušu pokojnika jelen u pesmama prenosi medju rogovima. Vrhovi Visočice Veliki i Mali Ljeljen su u stvari ti jelenovi rogovi. Svi stećci na jezerskoj zaravni ispod Ljeljena su iz tog razloga postrojeni u njegovom pravcu. Dolaskom islama na ovaj prostor je taj narodni običaj trebalo ukinuti, a orjentacija prema Ljeljenu je vještim preimenovanjem jednog planinskog roga u Džamiju dobila sasvim drugu vjersku namjenu. Poslije Ljeljena sljedeća nomadska proljetna kota je bio Puzim. Alternativni put je bio preko Veljača pa kroz kanjon Rakitnice na njegovu drugu stranu. Kad ne bi bilo ovoliko snijega.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home