RAKITNICA - Bosnia And Herzegovina

Čovjek je porobljavajući prirodu zaboravio da mu je ona majka, a ne zla maćeha
None are more enslaved than those who falsely believe they are free ~ Goethe


Tuesday, November 09, 2010

Bogatići: Brana puca, jedna zgrada već zatrpana

Situacija na najvećem bh. klizištu u Bogatićima kod Trnova je alarmantna. Hiljade kubika zemlje posljednjih dana nezaustavljivo klize prema koritu rijeke Željeznice.

U Agenciji za vodno područje rijeke Save ponovili su to da je glavni problem sukob nadležnosti i da u ovom slučaju može reagirati samo državni vrh, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH.


Rakitnica: Kad je prije par godina trebalo praviti silne brane po BiH, nije bilo nikakve priče o problemima nadležnosti, samo daj koncesiju i uzmi tal na brzaka dok još traje mandat. A sada, voda odnijela Trnovo (na šta smo pravovremeno upozoravali), a niko nije nadležan?
Ova priča je samo druga varijanta hipotetički već viđene prije drugog svjetskog rata: Klizište gornjeg toka Neretve (Bogatići nisu ni k od tog klizišta) odnijelo privatnu branu i Konjic, a nigdje privatnika, za kojeg je za razliku od slučaja brane Bogatići, bar sigurno da je bio nadležan ? Ipak, neki i dalje tvrde (i to parama poreskih obveznika) da još nije kasno za nove brane, a nećemo da se brinemo ni za stare, jer nema "kajmaka" od njih ?

Što se tiće gornjeg toka Neretve, trenutno se nadležna država angažuje samo na sječi šume na gotovo vertikalnim klizištima koje samo ta šuma još drži na okupu (ili je držala dok nisu nastupile klimatske promjene, ko bi znao, jer niko ni ne vrši monitoring).

1 Comments:

At 8:23 PM, Anonymous Santa said...

Ovdje je jedan od prvih članaka koje sam postavio na moj blog:
http://neretva-riverinperil.blogspot.com/2009/11/he-ulog-vajont.html

Nemoj mislit da si daleko od istine !

Veliki pozdrav
Santa

 

Post a Comment

<< Home