RAKITNICA - Bosnia And Herzegovina

Čovjek je porobljavajući prirodu zaboravio da mu je ona majka, a ne zla maćeha
None are more enslaved than those who falsely believe they are free ~ Goethe


Friday, November 04, 2011

Brana Ulog u zaštićenom prirodnom krajoliku Suhi Do

Šta mislite, ako vam vode presuše - ko će vam tekuću vodu dati?" (sura Mulk, Kuran) 


Lažni car Dodik Veliki naravno ne priznaje BiH pa ni zaštitu nekakvih zaštićenih krajolika BiH, još prije 60 godina. Ove je godine Neretva u pomenutom predjelu presušila pa narod njen kanjon u tom dijelu zove Suhi do. Dodik je nasrnuo i na privatnu imovinu srpskog naroda pod firmom javni interes. Kakav je to javni interes praviti branu tamo gdje nema dovoljno vode ni za napuniti jednu čašu? Gradonačelnik Konjica ima također neki ineteres i o svemu mudro šuti. Jer kad Dodik napravi branu, napraviće i on. Poviše Konjica.

Izvod iz zakonski obavezne studije o uticaju brane Ulog na okoliš:
Obuhvatnom osnovnom analizom nisu identifikovani resursi po osnovu prirodnog ili kulturnog nasljeđa u okviru lokacije HE Ulog. Izgradnjom HE Ulog, to jest zamjenom starih elektrana !!!, smanjuje se cjelokupna nacionalna emisija štetnih gasova. Podzemne vode predstavljaju nezamjenljiv resurs. Moraju se preduzeti odgovarajuće mjere za očuvanje njihovog kvaliteta,  tokom izgradnje objekta i nakon njegovog rada. Jedna od takvih mjera je definisanje plana praćenja kvaliteta podzemnih voda i zemljišta. Sve negativne promjene, odstupanja od kvaliteta podzemnih voda ili zemljišta od „nultog“ statusa trebalo bi bez odlaganja prijaviti nadležnim organima.  
Na ovaj način će se kao obezbijediti neposredna kontrola negativnih uticaja na životnu sredinu !!!. Kad Konjic počne piti fekalije i radioaktivnu vodu, to treba da bude dojavljeno nadležnim u RS bez odlaganja ?!!?? Istim nadležnim koji su 4 godine granatirali grad Konjic, kulturnoistorijske i vjerske objekte, pa sad samtraju da od njih nije ništa ni ostalo?
Apropos smanjenja nacionalne emisije (novi pojam u nacionalno podijenljenjoj državi) pogledaj planiranu izgradnju termoelektrana na najlošiji ugalj u RS.

Ostatak laži  iz studije (krivično djelo davanja lažnih podataka od strane službenih lica i pomaganja u izvršenju krivičnog djela, iz KZ RS) pogledajte ovdje
Dodika na sud BiH pa u zatvor ! On im je naložio da lažu i krivotvore !. Ta jadna službena lica su samo Dodikovi sitni lopovi i jataci.  Što se tiče planiranog uništavanja zaštićenih prirodnih oblježja u FBiH, s tim uvezi se očekuje reakcija ministrice turizma i okoliša FBiH Branke Đurić. Rodom iz nizvodnog Konjica !. Ko i federalni premijer NErmin Nikšić !! Ima li i on neki nevidljivi interes?

Rakitnica: Da li država treba podržati "uzlet" tog projekta? Pa recimo polovično u najboljem slučaju. Neretva brzo puni svoje akumulacije, tako su potrebne izuzetno visoke brane da se ne bi za 10 godina napunile muljem, vidi katastrofalnu muljevitu situaciju u HE Grabovica i Salakovac.


Da gospodo, taj mulj je radioaktivan, pa ne znaju šta bi  s njim.Zato čuvajmo prirodno dok ga imamo. Da li vam ovo mjesto djeluje radioaktivno ili zagađeno teškim metalima ili prije kao raj na zemlji?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home