RAKITNICA - Bosnia And Herzegovina

Čovjek je porobljavajući prirodu zaboravio da mu je ona majka, a ne zla maćeha
None are more enslaved than those who falsely believe they are free ~ Goethe


Monday, August 22, 2011

Vrh Hranisava na olimpijskoj Bjelašnici

 Ko nije čuo za legendarnu planinsku kuću na Hranisavi, Bjelašnica ? Nažalost, nedavno je izgorila.
Kako se može doći tamo? Pa više je puteva. Ja prepručujem onaj od planinarskog doma PD Pazarić (od Pazarića ili Šavnika sat vremena hoda) Nakon toga dobro markiranom stazom kroz hlad bukove šume (neposječene!) penjete se do kaptiranog izvora Kradenik (Lijevo od staze nekih 50 metara). Nakon toga staza se penje do vidikovca desno sa koga se pruža prekrasan pogled na mjesta ispod Bješnice. Odatle uspon skreće lijevo do Ždrijela i nakon toga marka prestaje, jer se penjete travnatom uzbrdicom prema Crnom vrhu. Na vrhu travnatog uspona je je prekrasan vidikovac, a lijevo se vidi planinarski dom Stanari. Nakon toga se penjete uzbrdo desnom stranom kroz kleku do Lokvi a zatim lijevom do mjesta gdje se vide dva velika vrha. Lijevi vrh je Hranisava a vi možete da se uspnete sa obje strane tog vrha, a nekadašnja staza do kuće je vodila desnim prolazom. Sa vrha Hranisave 1960m nm  se pružaju nezaboravni vidici prema Hercegovini ali i Bosni. Sve u svemu 4 sata penjanja. Na putu sam sreo samo grupu mladića. Kako ide? Evo strmo je ali smo došli da malo nabijemo kondiciju. Znam, osmjehujem se . I ja sam. I tata bi. Jer, od doma Pazarić do Hranisave je oko 1000 m visinske razlike. Staza dobra, pa ko voli nek izvoli. I samo još da napomenem: Na povratku strelica desno (kod prvog vidikovca) pokazuje traktorski put kojim direktno silazite na izgorjeli dom Šavnici. Neka vrsta ture po izgorjelim domovima. Tužno, zar ne? Napomena, staza ne ide kroz Djevojačke stijene koje se vide sa desne strane. Teške, visoke planinarske cipele su obavezne.

Rakitnica: Ogromna ptica sa gornje slike je kostober, bradan ili bradaš koji je davno nekad plovio i nebom iznad Hranisave. Posljednji primjerak te vrste je otrovan u Makedoniji godine 1985 a navodno ih još ima na Kasovu na Šar planini. I bez sumnje na visokim Tauernu u Austriji gdje su vraćeni godine 1986.
Možda je i obližnji prevoj Bradina (velika brada?) nazavan po ovoj veličanstvenoj ptici. Naravno ovo je predmet spekulacije, jer nikakvi drugi dokazi mi nisu poznati.Poznato mi je jedino da je na svjetskoj izložbi u Budimpešti prije prvog svjstskog rata, prikazivano preparirano na stotine ubijenih veličanstvenih ptica iz BiH. I bradana svakako, kao najvećih od njih . Baš na stotine? Na stotine jer se to tada smatralo sportom austrougarskog plemstva, te uspješnosti takvih nazovi sportista.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home