RAKITNICA - Bosnia And Herzegovina

Čovjek je porobljavajući prirodu zaboravio da mu je ona majka, a ne zla maćeha
None are more enslaved than those who falsely believe they are free ~ Goethe


Friday, November 18, 2011

Jesu li savršeni Bošnjani grešni i zvani trikleti babuni patarenski ?


Чињеница што се у ортодоксним споменицима савршени Бошњани зову триклети бабуни не треба ни најмање да нас збуњује. Она показује само класичну ученост православних богослова, јер је епитет триклет дослован превод класичног композита triskataratos(Τρισκατάρατος) , који се јавља већ код Демостена.
Rakitnica: Ovo je zaista neosporno, jer te crkvene kletve koje je službeno provodila pravoslavna crkva možete naći u filološkim zbirkama crkvenih dokumenata 19tog stoljeća, prije poplave nacionalističkih krivotvorina na zapadnom Balkanu. Naravno, termin Bošnjani pripada autoru navedenog teksta a ne meni, te uočite i malu slovnu razliku između Bošnjana i Bošnjaka. E sad, je li zaista  pravoslavna crkva na primjer u manastiru Gračanici (ne onoj u Bosni) na pomenuti način proklinjala Bošnjane ili neke druge zaključite sami. Malo je vjerovatno da su proklinjani bili pravoslavni Srbi, koji su u pomenutoj Gračanici očigledno pravili crkve ali ne i stećke. Sa druge strane u Bosni nešto baš i nema pravoslavnih crkvi iz tog doba. Dakle situacija je dogmatski bila već dovoljno čista da "mi" proklinjemo "njih" konkurente.

Iz Dušanovog zakonika: I ko rekne babunsku rec, ako bude vlastelin, da plati sto perpera, ako li bude sebar da plati dvanaest perpera i da se bije stapovima. Učitelju i načelniku njihovu jezik ureza u grlu njegovu, što ne ispoveda Hrista, sina božjeg. Knjige njegove nečastive spali, i izagna ga, zapretiv da se nikako ne ispoveda niti pominje trikleto ime.I sasvim iskoreni tu prokletu veru, da se i ne pominje nikako u državi njegovoj, nego da se slavi jednobitna i nerazdeljiva i životvorna Trojica: Otac i Sin i sveti Duh, svagda i sad i uvek na veke vekova. Amin
„Moj položaj beše utoliko teži, jer Gospodar beše odlučio da uništi jeres u državi. Prvi na udaru behu bogomili i sledbenici Peruna, čiji progon i stradanja uliše strah među verne, i sputaše sve rasprave o dogmama vere. Malobrojni, među kojima bejah i sam, nastaviše da tragaju za istinom, verujući i dalje da ona nije samo u svetim knjigama, i da treba da bude tek otkrivena.“

– Žitije Jeromonaha Zahara

Стога и ова формална тумачења израза триклети бабуни и бабице патаренске морају узети у обзир и реалне чињенице. Ако се термин бабун на руско-православном северу јавља већ средином XIII в. н.е., јасно је да он тамо није стигао из Босне, него по свој прилици из области охридске архиепископије.  A Sveti Sava je protjerao sve babune iz domena srpskih vladara u tom periodu, pa  bez pisanih tragova možemo samo nagađati gdje su nakon toga isti završili i čime su se bavili.
Dajbože da bude tako, ko što kaže narod. Nego, jeste li znali da  je u slavenskoj paganskoj vjeri Dajbog ime boga Sunca? A krug je uvijek bio simbolička predstava boga Sunca.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home