RAKITNICA - Bosnia And Herzegovina

Čovjek je porobljavajući prirodu zaboravio da mu je ona majka, a ne zla maćeha
None are more enslaved than those who falsely believe they are free ~ Goethe


Monday, October 23, 2006

Zeleni - Brane 3:1

Zelena Neretva, foto Zeleni-Neretva
3 : 1, To je naime rezultat posljednjeg glasanja gledateljstva subotnjeg Dnevnika NTV Hayat od 19.10.2006. pod voditeljstvom Senada Hadzifejzovića. Senzacionalno, što se tiće regularnosti informativnih medija BiH je već u Evropi, u to nema nikakve sumnje ! A Ispred Francuske, Velike Briatnije i SAD. !!
Ukratko, u TV duelu su učestvovali poslanik iz Konjica Nermin Nikšić i vlasnik famozne firme Intrade. Senad zaključi na kraju da 3:1 je rezultat demokratske rasprave i glasanja gledateljstva. E jebi ga. Koliko se ja razumijem u demokratiju prvo se o nečemu raspravlja i glasa pa se ide u relizaciju demokratski usvojenog. Senad je djelomično u pravu, i mi imamo tu sve elemente demokratije, ali samo eto nisu baš poredani po pravom redosljedu. Znači mi nešto usvojimo i realizujemo, pa tek naknadno oko toga nepotrebno i bezrazložno raspravljamo. I to zovemo demokratija. Mašala.

Nazad na TV duel. Intrade doživi javni TV debakl, kao Sulejman Tihić na izborima. Doduše, cijelo vrijeme debate, vlasnik Intradea se vadio da je on tehničko lice a ne političar kao Nermin, te je ko biva u neravnopravnom položaju. U ime demokratije i ravnopravnosti, ja kao tehničko lice, nudim Intradeu novu TV debatu pod uslovima koje on zahtijeva. Ali mu evo javno obećavam punu mrežu golova (ne računajući autogolove) i rezultat od najmanje 10:0 protiv brana. I pri tom ne krijem svoje argumente:

1. Ako mu je neko iz Vlade dao dozvolu za gradnju brane na osnovu neoborivih tehničkih argumenata, nek vlasnik Intradea položi 750 miliona maraka BESKAMATNOG depozita prije početka izgradnje, ako mu brana pukne za sanaciju šteta , čak ako mu brana i ne pukne za troškove demontaže brane nakon isteka koncesionog perioda.
Depozita, koji će u koncesionom periodu biti iskorišten za stipendiranje mladih, zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje. Do sada je rezultat gradnje brana na Neretvi bio 4:1 u korist uspjelih brana. Ne vidim razlog ako Intrade svakako ulazi u poslovni rizik kako tvrdi, zašto ovo ne bi uradio. A ako Intertrade neće to da uradi, a na sve strane trubi tvrdi da će zaposliti nekakvih 10000 ljudi, nek Vlada jednostavno izvoli raspisati javni tender za izgradnju brana, gdje će to biti stavka pod rednim brojem 1. Siguran sam da će biti dosta zainteresovanih. Neće velikoj firmi kao Intrade biti teško dobiti od bilo koje svjetske banke kredit od 750 miliona maraka, obzirom na svoju zavidnu prošlogodišnju zaradu od 400 maraka . Pogotovo Svjetska banka, čiji direktor navodno kaže da u životu nije vidio bolji projekt nego ovaj Intradeov. Nema sumnje sigurno je kvalitetan ko i prethodni projekti koji donesoše firmi prošle godine cijelih 400 maraka (nije hiljada ni milona) zarade.
:)


2. Ali Intrade kaže da neće demontirati branu Glavatičevo visoku 144 metra nego će je (kakve li velikodušnosti) pokloniti nakon isteka koncesije opštini Konjic, kao što je poklonjena i ona debakl brana na Idbru. Na taj način je Intrade elegantno izbjegao troškovnu stavku od 750 miliona maraka i strpao je u vlastiti džep.

3. U debati Intrade otkriva da on zakonski nije pravno lice nego je većinski vlasnik multinacionalka IstraBenz.
Devizne štediše, sjećate li se još svoje ušteđevine u firmi iz iste države Ljubljanskoj Banci (sjećate se Edhema Bičakćića i u toj roli)?
Kad dodje vrijeme za naplatu eventualne štete , IstraBenz će se kao i Ljubljanska banka preregistrovati u New IstraBenz i naplatićete odštete kad i deviznu štednju iz pomenute banke, odnosno kad na k..cu nikne nokat.
Hercegovci su pametni ljudi, sigurno će se upitati , što to ne napravi IstraBenz brane naprimjer na Soči, koja je jedina po kvaliteti vode uporediva sa gornjim tokom Neretve. Ja odgovor nađoh u zadnjem broju IstraBenzovog internog magazina:

Pitka voda je strateško opredjeljenje Slovenije ! Nama će ovdje IstraBenz napraviti branu, pa će nam onda nakon isteka koncesionog perioda prodavati flaširanu Jamnicu, jer nećemo imati pitke vode, a oni imaju tapiju od naše vlade da nisu dužni da uklone branu i nagomilani mulj nakon isteka koncesionog perioda, čime bi jednog dana ako se dozovemo pameti , gornji tok Neretve opet postao pitak. Jednostavna računica pokazuje da nam je poslije brana pod ovakvim kolonizatorskim uslovima, jeftinije desetljećima kupovati flaširanu vodu Jamnicu nego rušit ostatke brane i čistiti nagomilani otpad i mulj.

Pa bujrum Konjičani, odaberite šta Vam je radit, ali prije nego što se donese konačna odluka.

4. I još ljepše od ljepšeg. Vlasnik Intradea otkriva da projekt Elektroprivrede BiH koji je ušao u sada nevažeći prostorni plan 1981-2000 je potpuno nevalidan ( kao i taj prostorni plan) radi toga što uopće nije uzet u obzir ekološki aspekt izgradnje brana na gornjem toku Neretve. A Intradeov projekt ko biva uzima te aspekte u obzir. On doduše ne kaže kako, ali evo ja vam kažem:
Intrade taj ekološki aspekt prebacuje i ostavlja općini Konjic u amanet na rješavanje, nakon isteka koncesionog perioda od 12 godina.

5. I još nešto o multinacionalkama. Ako je Istrabenzu samo do profita, zašto ga ne pravi u svojoj deželi na brani na Soči, a ne kod nas ovdje? A nama grade hotele kao npr u Porotorožu? Šta, oni neizmjerno vole svoju zemlju i rijeke više od profita? Kakva je to onda multinacionalka?
Sebi grade nuklearke a nama hidro elektrane . Ja bih rekao prije da se ovdje radi o klasičnom multi jebavanju nas budala u zdrav mozak, i to od grupe dobro organizovanih međunarodnih lopova.
I na kraju nek Konjičani dobro znaju: Hidrolektrana ima mnogo veće troškove vraćanja u prvobitno stanje okoliša nego nuklearna elektrana.
Radije im dajte da naprave na Neretvi nuklearku i da vam je ostave nakon isteka koncesionog perioda. Ali oni to nikad neće uraditi. Razmislite zašto. Zašto nedaju? Ako neki opet (a još uvijek se pravno ne zna koji to bijahu ni u prošlom ratu) krenu ponovo da nas obezglavljene pošalju u Evropu niz Drinu i Neretvu, mi bismo se mogli prihvatiti nuklearnog oružja. U Evropi je trenutno ponovo bum izgradnje nuklearnih centrala. Tražite i vi nuklearku. Jefitinija je, sigurnija i čistija po okoliš od 4 hidrolelektrane u gornjem toku Neretve.

6. A o katastofalnim sigurnosnim aspektima brana uzvodno od Konjica pročitajte u mom prethodnom članku.

Eto, ako vlasnik Intrade uspije u TV debati odgovoriti i na jedno jedino moje unaprijed dato pitanje, jedino onda rezultat debate neće biti 10:0.
Ali ovo neće biti jedina pitanja. Biće kamerama pokazani i neki dokumenti, radi kojeg bi direktor
Intradea mogao otići odmah nakon emisije u MUP na informativni razgovor, zajedno sa Edhemom Bičakćićem, koji ima tri zabrane obavljanja svih javnih dužnosti od tri visoka predstavnika, a čemu je prethodilo 7 godina pilanja dasaka u KPD Foča. Jest da to bješe pod komunizmom, ali niko ne spori da je to bilo po tadašnjim zakonima. Bičakćič jednostavno ne miriše nikakve zakone, pa vi onda bacajte grah hoćete li u Konjicu osvanuti živi i suhi sutradan. Baš ko što sam i predvidio u svom prošlom članku, kad okovi popucaju. Haj'd da čujemo i drugu stranu da ovo ne bude sve na jednu stranu. Bićakčića brani njegov jaran iz Fočanskih dana Alija, i to sljedećim riječima: Edhem nije krao za sebe. Moguće je da je zaista tako. Ali onda se postavlja pitanje za koga je onda ukradeno 10 milijardi maraka donatorskih sredstava za obnovu BiH? Pa valjda su ljudi koji su završili Fočanski KPD fakultet, stručni i mjerodavni da kažu šta je to krađa, kako se to radi i ko je zaista za nju kriv, a ko prav.

Pa zar ovo neko hoće uništiti? Foto Zeleni-Neretva.
Stvarno, za koga ovaj put krade Edhem? Ako želite da saznate, evo predložite direktoru Intrade TV duel sa mnom. Tehničko lice protiv tehničkog lica. I nek pozove svog ortaka, tehničara Edhema ako se osjeća jačim i sigurniji u dvoje. Nek slobodno dovedu i neke uvažene članove Konjičkog Medžlisa. Njih ću samo upitati kako se to u roku od 3 mjeseca izda koncesiona saglasnost Slovencima, koji 30 godina ne daju izgradnju džamije u Ljubljani tamošnjoj brojnoj džematskoj zajednici. Slovencima navodno smeta klanje kurbana. Međutim, Našim uvaženim duhovnim predvodnicima nimalo ne smeta Slovenačko klanje posljednjih 30 kilometara toka Neretve i svog živog svijeta usput.
Je su li to oni stvorili, ili Uzvišeni? Da to nisu od Njega možda dobili koncesiju da podržavaju rušitelje Njegova djela?
Eto, imaju priliku da to javno kažu, da se javno opredijele za koga su. Kukali su da u komunizmu nisu imali pravo da govore. Ako im je to smetalo i smeta, što sad šute kad su na vlasti?.A ako se razumiju u brane, a ne razumiju u vodu, nek potraže u Kuranu časnom, šta se čovjeku govori o vodi.

3 Comments:

At 10:02 PM, Anonymous Anonymous said...

NSU - 4efer, 5210 - rulez
[url=http://bk-magazin.com][/url]

 
At 3:58 PM, Anonymous Anonymous said...

Hello. And Bye.

 
At 9:41 AM, Anonymous Term Papers said...

I really admire this, I mean it really looks interesting! Very nice research. Thanks to the author.

 

Post a Comment

<< Home