RAKITNICA - Bosnia And Herzegovina

Čovjek je porobljavajući prirodu zaboravio da mu je ona majka, a ne zla maćeha
None are more enslaved than those who falsely believe they are free ~ Goethe


Monday, August 27, 2012

Lučke kolibe na Zelengori 30 godina kasnije

Iz knjige planinara i fotografa Uzeira Beširovića, skrećem pažnju na dvije neponovljive fotografije. Prva je Lučke kolibe ,te slika sa konjima sa obližnjeg lokaliteta Ljubin grob, ispod Orufe. Sve dok čovjek pažljivo ne pročita njegovu knjigu monografiju, čak i ako mu je poznat sadržaj o kojem Beširović piše i slika, sa ove vremenske distance ne može jednostavno da shvati svu snagu destrukcije prirode u BiH u posljednjih 30 godina. Ne samo promjena koje vrijeme neminovno nosi. Naime, obje su slike neponovljive, od 50 i više koliba u Lučkim kolibama sada ima 5, od jezera sa plovećim ostrvom je ostala samo lokva na putu brzog nestanka. Sa druge strane, ovoliko konja i hiljada ovaca danas ima još samo na (foto) papiru. Usporedbe sa trenutnom situacijom pokazuju stravično uništavanje prirodnih i kulturnih resursa radi podizanja puteva i brana, vodovoda, iz nemara, iz čiste objesti, od posljedica rata, krađe, neizanteresovansti, itd. Ne računajući tu razorne klimatske promjene, čiji će rezultati tek uslijediti ! Lučke se kolibe inače nalaze u nacionalnom parku Zelengora, a šta bi bilo da se ne nalaze ??
O nepovratno razorenim ljudskim dušama neću ni govoriti. Za njima možemo samo plakati.
Lučke kolibe 1982, foto Uzeir Beširović

Na Zelengori ima jezero kažu,
očima smo ga vidjeli
Gdje su glasovi znani i neznani? 
Kuda su, kako su nestali..
Na Zelengori ima jezero vajno,
putevi mu bjelinom zavijani

-Jure Kaštelan: Jezero na Zelengori

Od ove godine, 40 godina nakon prvog zimskog uspona na najviši vrh Zelengore Bregoč (slika gore), opet mu puteve bjelinom zavijane možete vidjeti. Očima svojim.
 Lučke kolibe godine 1965, u pozadini vrh Košuta,  foto Uzeir Beširović

U bitki na Sutjesci prva proleterska divizija je sa Milinklada izbila na Lučke kolibe 8. Juna 1943. Koča Popović je došao na originalnu ideju da diviziju ‘provuče’ besputicom ispod stjena Lastve i Ozrena, prema Krekovima, pored Košura, posjednutog jakim snagama 118. nemačke divizije, a onda preko Hrčavke na Lučke kolibe.
"U jednom momentu pojavi se grupa bombardera i otpoče da spušta bombu za bombom, tačno po rejonu našeg razmještaja. Dim izmiješan sa ljutim zadahom baruta i kiselim mirisom zguljenog drveća obavi čitavu šumu. Bombe padaju oko nas, geleri sjeku granje. Zemlja, kamenje i granje čitavog me zasuše. Od zvuka avio-motora i eksplozije bombi ništa ne čujem. Dok avio-nalet prođe, u neposrednoj blizini čujem jauk.  "

Pjesnik Vladimir Nazor je među posljednjim partizanima stigao na Lučke kolibe dana 10 juna 1943. Centralna bolnica nije nikada stigla.Odlučna odbrana je bila na obližnjem LJubinom grobu,  dok iz obruča ne prođe Vrhovni štab. Da ovo nije filmski scenarij , evo i broja poginulih partizana na Sutjesci. na slici ispod Posebno su stradale dalmatinske i banijske brigade a sve su brigade procentualno imale ogromne žrtve.

Godine 1959 markirana je planinarska staza od Tjentišta preko Lučkih koliba do Konjskih voda i Treskavice. Te markacije više ni nema radi zuba vremena, ali i danas postoje ljudi koji su pješke planinarili od Durmitora do Sarajeva. A historiju nikada ne trebamo poistovjećivati sa histerijom, mada se oni u BiH radi velike sličnosti u izgovoru često pobrkaju.
Arhaični krajolici sa druge strane rijeke Sutjeske,
dole ispod pejsaž Kozijih staza sa Ljubina groba, foto Beširović
Kozije staze,  Foto M. Gomez

1 Comments:

At 5:02 PM, Anonymous Anonymous said...

buy valium online valium dosage and side effects - buy valium online canada

 

Post a Comment

<< Home